Aftonbladet tehostaa editointiaan Roxenin avulla

Ruotsin suurin iltapäivälehti Aftonbladet on siirtynyt käyttämään Roxenia sekä paperisen sanomalehden että kaikkien aikakauslehtiensä julkaisuvälineenä. Se antaa paljon mahdollisuuksia työn tehostamiseen. "Roxenin käyttöönotto oli uskomattoman nopeaa, ja järjestelmä on luotettava ja vakaa", sanoo Konrad Cronsioe, Aftonbladetin päätoimittaja. 

Roxen Editorial Portal on yksi maailman suosituimmista pilvipohjaisista julkaisutyökaluista, joilla helpotetaan editointiprosessia automatisoinnin avulla. Julkaisutyökalun avulla voidaan ansaita enemmän rahaa keskittymällä relevantin ja kiinnostavan sisällön luomiseen.  

Roxen perustuu kokonaan tai puoliksi automatisoituihin, InDesign-pohjaisiin työnkulkuihin. Aftonbladet valitsi vaihtoehdon, jossa monet sivut voidaan automatisoida mallien avulla, mutta toimittajilla on edelleen mahdollisuus suunnitella sivuja käsin. 

– Aftonbladet on helposti muokattava tuote, ja meillä on Ruotsin parhaat toimittajat – tyylikkään ja dynaamisen sanomalehden tekeminen on DNA:ssamme. Siksi meidän on hankala mahduttaa editointi kokonaan automatisoituun työnkulkuun. Roxenissa on hienoa se, että meidän ei tarvitse luopua mistään. Voimme automatisoida suuren osan editoinnista ja säilyttää silti mahdollisuuden avata InDesign ja editoida manuaalisesti, sanoo Konrad Cronsioe. 

Nopea käyttöönottoprosessi ja vakaa järjestelmä 

Aftonbladet siirtyi käyttämään Roxenia omistajan Schibstedin päätöksestä, ja käyttöönotto sujui nopeasti – kahden kuukauden kuluttua järjestelmä oli jo käytössä. 

– Monilla julkaisutyökaluilla on erittäin pitkä käyttöönottoaika, mutta ei Roxenilla. Roxenin käyttöönotto vie usein vain kolmasosan ajasta verrattuna muihin järjestelmiin. Se on tärkeä tekijä, koska useimpien alan toimijoiden on nähtävä nopeasti sijoituksensa tulokset, sanoo Tikktakkin Greta Bjerke, mediayritysten työnkulkujen asiantuntija ja konsultti, joka auttoi Roxenin käyttöönotossa Aftonbladetilla. 

– Toinen tärkeä tekijä on se, että Roxen on erittäin vakaa. Monissa muissa järjestelmissä voi olla ongelmia keskeytysten kanssa, mikä on tietysti vakavaa aikaherkälle painotuotteelle. Roxenilla keskeytyksiä on erittäin harvoin, sanoo Greta Bjerke. 

Roxen tehostaa työtä ja säästää aikaa 

Konrad Cronsioen mukaan Roxenin käytön suurin hyöty on se, että se säästää toimittajien aikaa, koska monet sivut tehdään kokonaan mallien mukaan.   

– Roxenin avulla työskentelemme tehokkaammin, koska 80–90% editoinnista voitaisiin automatisoida. Tämä tarkoittaa, että kokeneimmat toimittajat voivat käyttää aikansa monimutkaiseen, hauskaan ja luovaan editointiin, ja vähemmän kokeneemmat toimittajat selviävät yksinkertaisista vaiheista itse. Roxen toimii siltana yksinkertaisen ja monimutkaisen editoinnin välillä ja antaa mahdollisuuden käyttää eritasoisia toimittajia, sanoo Konrad Cronsioe. 

– Suurin hyöty on se, että kaikki sujuu nyt paljon nopeammin. Hyvä esimerkki on klassinen Vi5-osiomme, jossa esitämme joka päivä kysymyksen neljälle kaupunkilaiselle ja yhdelle julkkikselle. Osion tekeminen vei ennen toimittajan aikaa, koska syötettäviä kohtia on monta: teksti, kuva ja nimi. Roxenilla se on uskomattoman helppoa, toimittajan tarvitsee vain säätää korkeutta – automatisointi huolehtii muusta. 

Järjestelmä on helppokäyttöinen, minkä Konrad Cronsioe uskoo olevan suuri etu ennen kaikkea uusien toimittajien kouluttamisessa. 

– Yhdellä uusista toimittajistamme ei ollut juuri minkäänlaista editointikokemusta, mutta jo viikon kuluttua hän pystyi tekemään sivuja täysin itsenäisesti Roxenin Page Composerin avulla. Sen jälkeen hän on siirtynyt tekemään edistyneempiä asioita ja "maustamaan" sivuja InDesignissa, sanoo Konrad. 

Painotuotteiden tulevaisuus 

Media-ala muuttuu nopeasti, ja kaikkien toimijoiden on tarkistettava jatkuvasti työtapojaan – etenkin niiden, jotka työskentelevät painettujen lehtien parissa.  

– Tosiasia on, että painotuotteet ovat vähentyneet viime vuosina. Olen kuitenkin varma siitä, että painettu lehti elää vielä pitkään. Se on edelleen relevantti ja tärkeä tuotemerkin rakentamisen ja tulojen kasvattamisen kannalta. Omien työtapojen ja liiketoimintamallien tarkistaminen on kuitenkin yhä tärkeämpää, kyseessä ei ole enää "business as usual”. Meillä työn tehostaminen ei tarkoita henkilöstön vähentämistä, vaan sitä, että tehdään enemmän ja oikeita asioita samojen työntekijöiden avulla. Keskitymme siihen, mikä on tärkeintä, sanoo Konrad Cronsioe.