Jørgen Dahl Kristensen, redaktionschef Budstikka. Foto: Budstikka

Den norska dagstidningen Budstikka ökar sin räckvidd kraftigt

Redaktionen på Budstikka kan nu fokusera på journalistiken. Foto: Trine Jødal/Budstikka.

Enligt redaktionschef Jørgen Dahl Kristensen handlar framgångarna inte minst om satsningen på Roxen News Website som ny webbplattform/CDP.

Budstikka är en norsk dagstidning som kommer ut i två förortskommuner till Oslo. Sedan den 11 juni år har Budstikka en ny webbplattform, Roxens News Website. Satsningen på ny webbplattform har varit lyckosam. I den senaste räckviddsmätningen i Norge har Budstikka ökat sin läsekrets med 2 000 nya läsare. Ökningen handlar framförallt om digitala läsare.

  • Roxen har byggt en nyhetssajt där tekniken frigör tid för journalistik. Journalister ska inte göra sådant som tekniken kan göra. Det har vi lyckats uppnå här. Vår webbdesk sköter nyhetsvärdering och reportrar väljer kategori på sina artiklar men mycket daglig hantering, till exempel av bilder, som tidigare gjordes av journalister sköts nu av systemet, säger Jørgen Dahl Kristensen.

Budstikkas nya lösning består förutom av Roxen News Website även av DrPublish, som gemensamt inskrivningsverktyg och AI-baserad printautomatisering från Roxens norska partner Aptoma AS. Tillsammans utgör de integrerade produkterna en effektiv apparat som gör såväl print- som webbproduktion enkel och effektiv.

  • Vi har kunnat minska antalet redigerare kraftigt. I dag har vi en kvar, som arbetar dagtid. Det är innehållet som är viktigt, det är det som lockar nya läsare. Med Roxen och Aptoma har vi hittat en teknisk lösning som ger oss möjlighet att fokusera på just det, säger Jørgen Dahl Kristensen.