Noorse media groep NHST verlegt de grenzen voor redactionele efficiency met modulair geïntegreerd nieuwsredactiesysteem

Met een portfolio bestaande uit publicaties zoals het financieel dagblad Dagens Næringsliv, Morgenbladet en TradeWinds, is NHST een van de toonaangevende media bedrijven van Noorwegen. Door een reeks moderne, modulaire, standard oplossingen te verenigen met als doel een efficiënt beheer van het redactioneel proces, hebben de ruim 200 redacteuren en journalisten van NHST nu toegang tot een geïntegreerd, webgebaseerd nieuwsredactiesysteem waarmee zij nieuws eenvoudig en effectief kunnen creëren en beheren.

Petter Irgens Gustafson, CTO, NHST Media Group

Ståle Bjerke, Senior Workflow Architect, TikkTakk

Geir Berset, CEO, Aptoma

“In een snel veranderend medialandschap is time-to-market kritisch, dus als nieuwe technologiën reeds commercieel beschikbaar zijn, is het opnieuw uitvinden van het wiel een verkwisting van resources. Voor ons was duidelijk dat de basis van een efficiënte en duurzame redactionele strategie zou bestaan uit: het inzetten van reeds bestaande modulaire, componenten die met minimale maatwerk aan ontwikkeling en 24/7 ondersteuning, als SaaS dienst geleverd worden”, aldus Petter Irgens Gustafson, CTO NHST Media Group.

NHST had de keuze uit verschillende alternatieven voor de vervanging van hun gedateerde nieuwsredactie CMS:

  • opwaarderen van de huidige, eigen oplossing;
  • een gesloten, gespecialiseerd, nieuwsredactiesysteem;
  • een volledig nieuw eigen systeem ontwikkelen;
  • modulaire, op open-standards gebaseerde componenten integreren tot een nieuw redactiesysteem dat voldoet aan toekomstige behoeften en beschikbaar budget.

Na een uitgebreide analyse heeft NHST uiteindelijk gekozen voor een nieuw redactioneel CMS gebaseerd op de modernste technologie en modulaire, standaard componenten. 

Een grondig onderzoek naar mogelijke technologie partners bracht NHST in contact met de Zweedse CRM ontwikkelaar Roxen en hun Roxen Editorial Portal en het Noorse Aptoma, eigenaar van Dr Publish. NHST nam verder ook de Noorse redactioneel workflow consultants Tikktakk in de arm om componenten en processen geoptimaliseerd voor een efficiënte redactionele workflow te garanderen. 

Medewerkers van NHST en Tikktakk hebben nauw samengewerkt op het gebied van systeemvereisten terwijl ontwikkelaars van Roxen en Aptoma hun technologie intergreerden met de bestaande NHST technologiestacks gebruikmakend van API’s en standard interfaces. Het eindresultaat is een oplossing gebaseerd op eenvoud, gebruikersvriendelijkheid, efficiency en modulariteit.

“Het nieuwe redactioneel proces en systeem van NHST rust nu stevig op het fundament van de state-of-the-art technologie van onze partners Roxen en Aptoma. Gedurende de implementatie hebben zij ons voorzien van waardevolle input op het gebied van architectuur, probleemoplossing, ontwikkeling en integratie. Dit project is uitermate succesvol geimplementeerd. De NHST publicaties kunnen zich in de toekomst blijven concentreren op de kwaliteit van de redactionele inhoud, wetende dat de ruim 200 redacteuren en journalisten toegang hebben tot moderne programmatuur die uniek is voor de sector”, zo zegt Ståle Bjerke Senior Workflow Architect van Tikktakk.

Samenwerking was voor Roxen en Aptoma cruciaal om met succes een complete oplossing te kunnen bieden op basis van bestaande commerciële software.

”Samenwerken met NHST en Roxen aan dit uniek geintegreerde platform gaf ons de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan een innoverend, compleet nieuwsredactiesysteem voor redacteuren en journalisten op basis van de modernste technologiën. Het resultaat spreekt voor zich en wij zijn trots op onze bijdrage aan dit project waarin met succes de behoeften van redacteuren en journalisten bij NHST zijn gestroomlijnd op het gebied van print- en digitaleworkflow. Wij kijken uit naar een verdere ontwikkeling van deze samenwerking in de toekomst”, aldus Geir Berset van Aptoma.

“Het testen en toepassen van onze technologie in een dergelijke intensieve casus heeft ons uitgedaagd en ik ben zeer tevreden met het eindresultaat. Gedurende het proces hebben wij belangrijke inzichten verworven in de veranderende behoeften van onze klanten. Dit heeft ons geholpen onze producten verder te ontwikkelen op het gebied van functionaliteit en interface. Dit komt al onze klanten ten goede. Wij hebben genoten van de prettige samenwerking met dit professionele projectteam. Samen hebben wij een oplossing ontwikkeld die de grenzen verlegt van wat er vandaag de dag mogelijk is binnen de sector” ,zegt Per Östlund van Roxen.

Voor meer informatie:

Per Östlund
CEO
Roxen AB
M: +46 732 30 30 13
per.ostlund@roxen.com

Geir Berset
CEO
Aptoma AS
+47 917 75 704
geir@aptoma.com

Petter Irgens Gustafson
CTO
NHST Media Group AS
+47 92606 545
petter.irgens.gustafson@nhst.no

Ståle Bjerke
Senior Workflow Architect
Tikktakk AS
+47 924 16 898
stale@tikktakk.no

Over Aptoma:
Aptoma AS uit Oslo is al meer dan tien jaar innovatie marktleider in Scandinavië op het gebied van nieuwsredactie. Beginnend in 2005 met de lancering van Dr Front en de voorpagina’s van de Noorse media, richt de organisatie zich exclusief op de integratie van nieuwe technologie binnen mediaorganisaties waardoor deze in staat zijn grensverleggende producten en diensten voor hun lezers, maar ook hun journalisten aan te bieden. 

Over Roxen:
Roxen ontwikkelt webgebaseerde redactie en content management tools voor multi-channel publicaties en gebruikersparticipatie voor media en corporate toepassingen, gebaseerd op haar bekroonde en krachtige content management software, Roxen Enterprise CMS. Klanten zijn o.a. Shaw Media (VS), TC Transcontinental Media (CA), Direktpress (ZW), Metrojornal (BR), Metro International (Intl.), NHST Media Group (NO), Pagemasters (AU), ADP (NL), Rotterdam (NL), HAN (NL) Princeton University (VS) en Verizon (VS).

Roxen is opgericht in 1994 en wordt gezien als een van Europa’s meest innovatieve technologie ondernemingen. Het hoofdkantoor en ontwikkelingscentrum bevindt zich in Linköping, Zweden. Daarnaast heeft Roxen vestigingen in Stockholm, Nederland en de V.S. Voor meer informatie, www.roxen.com