Matt Monahan, VP of Products på Arc XP

Roxen i samarbete med Washington Post & Arc XP

Ole-Jacob Mosvold, koncerndirektör för teknologi och digitalisering vid Mentor Medier

Washington Posts publicerings­system Arc XP får sin första kund i Skandinavien genom norska Mentor Medier. Samarbets­partner är svenska Roxen som integrerat sin print-modul med Arc.

Arc XP är Washington Posts publiceringssystem som, förutom av Washington Post själva, används av några av de största mediehusen i världen. Norska Mentor Medier är deras första kund i Skandinavien. 

Matt Monahan, VP of Products på Arc XP, och Per Östlund, vd på Roxen, har tidigare genomfört stora projekt tillsammans, bland annat hos Grupo Nación i Costa Rica. 

  • Roxen har ett väldigt användarvänligt system och deras syn på print som en kanal bland andra kanaler rimmar väl med hur Arc XP fungerar. När en Arc-användare färdigställer en text kan de välja att sända den till webb, sociala medier eller print. I det sammanhanget passar Roxen mycket bra, säger Matt Monahan. 
  • Samarbetet med en så komplett leverantör som Arc har gjort att vi kunnat fokusera vårt eget utvecklingsarbete på en drop-in-modul som gör att Arc-användare också kan producera print utan att ge avkall högt ställda kvalitets- och effektivitetskrav, säger Per Östlund.  

På Mentor Medier blev bytet till Arc och Roxen startskottet för ett nytt arbetssätt på redaktionen. Fokus skiftade från print till webben först. 

Arc XP var, enligt Ole-Jacob Mosvold, koncerndirektör för teknologi och digitalisering vid Mentor Medier, ett självklart val för en koncern med många titlar och kanaler. 

  • För print-produktionen rekommenderade Arc Roxen och vi har inte ångrat vårt val. Vi är väldigt nöjda med deras samarbete och imponerade av lösningarna, säger han. 

På tidningen Vårt land, Mentor Mediers största tidning, har systemskiftet förändrat redaktionens arbetssätt, gjort det enklare att rekrytera och sparat stora resurser på produktionssidan utan att behöva göra avkall på vare sig form eller innehåll.