Konrad Cronsioe, chefredaktør på Aftonbladet.
Aftonbladet effektiviserer sin redigering med hjælp fra Roxen
Sveriges største aftenavis Aftonbladet er gået over til at bruge Roxen som publiceringsværktøj, både til papiravisen og alle dens magasiner. Man ser et stort potentiale i at kunne effektivisere arbejdet. "Det gik desuden utrolig hurtigt at implementere Roxen, og systemet er pålideligt og stabilt," siger Konrad Cronsioe, chefredaktør på Aftonbladet.
Roxen Editorial Portal er et af verdens mest populære cloud-baserede publiceringsværktøjer, der letter redigeringsprocessen gennem automatisering. Det gør det muligt at tjene flere penge ved at fokusere på at skabe relevant og engagerende indhold.
Roxen bygger på fuld- eller semi-automatiske arbejdsflow med InDesign som base. Aftonbladet valgte en mellemting, hvor mange sider kan automatiseres ved hjælp af skabeloner, men hvor redaktørerne stadig har frihed til at tegne sider i hånden.
– På Aftonbladet kan vi godt lide at redigere, og vi har Sveriges bedste redaktører – det ligger i vores DNA at lave en flot og dynamisk avis. Det betyder, at det er svært for os at presse redigeringen ind i et fuldautomatisk flow. Men det gode ved Roxen er, at vi får i både pose og sæk, for vi kan automatisere store dele af redigeringen og stadig have mulighed for at åbne InDesign og redigere manuelt, siger Konrad Cronsioe.
Hurtig implementeringsproces og stabilt system
Aftonbladet gik over til at bruge Roxen efter en beslutning fra ejeren Schibsted, og implementeringen gik hurtigt – efter kun to måneder kørte det.
– Mange publiceringsværktøjer har meget lang implementeringstid, men det har Roxen ikke. Vi kan ofte implementere Roxen på en tredjedel af tiden sammenlignet med andre systemer. Det er et vigtigt aspekt, fordi de fleste aktører i branchen har brug for hurtigt at se resultaterne af deres investering, siger Greta Bjerke hos Tikktakk, der er ekspert i medievirksomheders arbejdsflow og konsulenten, der har været med til at implementere Roxen hos Aftonbladet.
– Et andet vigtigt aspekt er, at Roxen er meget stabil. Mange andre systemer kan have problemer med nedetid, hvilket selvfølgelig er ødelæggende for et tidsfølsomt produkt som print. Men med Roxen sker det yderst sjældent, siger Greta Bjerke.
Roxen effektiviserer og sparer tid
Ifølge Konrad Cronsioe er den største fordel ved at bruge Roxen den tid, redaktørerne sparer, fordi mange sider bliver lavet helt efter skabeloner.
– Roxen hjælper os med at arbejde mere effektivt, da 80-90 % af redigeringen kunne automatiseres. Det betyder, at de mest erfarne redaktører kan bruge deres tid på kompliceret, sjov og kreativ redigering, mens de mindre erfarne redaktører selv ordner de mere simple dele. Roxen fungerer som en bro mellem enkel og kompleks redigering, hvilket gør det muligt at have redaktører på forskellige niveauer, siger Konrad Cronsioe.
– Den store gevinst er, at alting går meget hurtigere nu. Et godt eksempel er vores klassiske segment Vi5, hvor vi hver dag stiller fire personer i byen og en berømthed et spørgsmål. Det plejede at være en tidskrævende del for redaktøren, fordi der er mange dele, der skal indtastes, tekst, billede og navn, men med Roxen er det utrolig nemt. Redaktøren skal kun justere højden – automatiseringen tager sig af resten.
Systemet er nemt at bruge, noget som Konrad Cronsioe mener er en stor fordel, særligt i forhold til uddannelse af nye redaktører.
– En af vores nye redaktører havde stort set ingen redigeringserfaring, men efter blot en uge kunne hun lave sider helt på egen hånd ved hjælp af Page Composer i Roxen. Og derfra er hun gået videre til at lave mere avancerede ting og 'pifte' siderne op i InDesign, siger Konrad.
Fremtiden for print
Det er en kendsgerning, at mediebranchen ændrer sig hurtigt, og alle aktører skal løbende revidere deres arbejdsmetoder, ikke mindst hvis man arbejder med trykte aviser.
- Print er gået tilbage de seneste år, det er et faktum, men jeg er alligevel overbevist om, at den trykte avis vil leve et godt stykke tid endnu. Den er stadig relevant og vigtig for at opbygge brand og skabe omsætning. Derimod bliver det blangt vigtigere at revidere sine arbejdsmetoder og forretningsmodeller, for det er ikke "business as usual" længere. For os handler effektiviseringen ikke om at skære ned på personalet, men om at gøre flere og de rigtige ting med hjælp fra de samme medarbejdere. Simpelthen at lægge mere kærlighed i det, der tæller, siger Konrad Cronsioe.