Konrad Cronsioe, redigeringschef på Aftonbladet.
Aftonbladet effektiviserar sin redigering med hjälp av Roxen
Sveriges största kvällstidning Aftonbladet har gått över till att använda Roxen som publiceringsverktyg för både papperstidningen och alla sina magasin. Man ser stor potential i att kunna effektivisera arbetet. ”Det gick dessutom otroligt fort att implementera Roxen och systemet är pålitligt och stabilt”, säger Konrad Cronsioe, redigeringschef på Aftonbladet.
Roxen Editorial Portal är ett av världens mest populära molnbaserade publiceringsverktyg som underlättar redigeringsprocessen genom automatisering, vilket gör det möjligt att tjäna mer pengar genom att lägga fokus på att skapa relevant och engagerande innehåll.
Roxen bygger på hel- eller halvautomatiserade arbetsflöden med InDesign som bas. Aftonbladet valde ett mellanting där många sidor kan automatiseras med hjälp av mallar, men där redigerarna ändå har frihet att rita sidor för hand.
– Aftonbladet är en redigeringsglad produkt och vi har Sveriges bästa redigerare – att göra en snygg och dynamisk tidning ligger i vårt DNA. Det innebär att det är svårt för oss att klämma in redigeringen i ett helautomatiserat flöde. Men det fina med Roxen är att systemet låter oss äta kakan och ha den kvar, vi kan automatisera stora delar av redigeringen och ändå ha kvar möjligheten att öppna InDesign och redigera manuellt, säger Konrad Cronsioe.
Snabb implementeringsprocess och stabilt system
Aftonbladet gick över till att använda Roxen efter ett beslut från ägaren Schibsted och implementeringen gick snabbt – efter bara två månader var man i gång.
– Många publiceringsverktyg har en väldigt lång implementeringstid, men det har inte Roxen. Vi kan ofta implementera Roxen på en tredjedel av tiden jämfört med andra system. Det är en viktig aspekt eftersom de flesta aktörer i branschen har behov av att snabbt se resultat av sin investering, säger Greta Bjerke på Tikktakk som är expert på mediaföretags arbetsflöden och den konsult som hjälpt till att implementera Roxen på Aftonbladet.
– En annan viktig aspekt är att Roxen är väldigt stabilt. Många andra system kan ha problem med driftstopp vilket förstås är förödande för en tidskänslig produkt som print. Men med Roxen händer det extremt sällan, säger Greta Bjerke.
Roxen effektiviserar och sparar tid
Den största behållningen av att använda Roxen är enligt Konrad Cronsioe tiden det sparar för redigerarna eftersom många sidor görs helt efter mallar.
– Roxen hjälper oss att arbeta mer effektivt eftersom 80–90 % av redigeringen skulle kunna automatiseras. Det innebär att de mest erfarna redigerarna kan lägga sin tid på komplicerad, rolig och kreativ redigering, samtidigt som de mindre vana redigerarna fixar de enklare momenten själva. Roxen fungerar som en brygga mellan enkel och komplicerad redigering, vilket gör det möjligt att ta in redigerare på olika nivåer, säger Konrad Cronsioe.
– Den stora vinsten är att allt går mycket snabbare nu. Ett bra exempel är vårt klassiska segment Vi5 där vi varje dag ställer en fråga till fyra personer på stan och en kändis. Det var tidigare ett tidskrävande moment för redigeraren eftersom det är många delar som ska in, text, bild och namn, men med Roxen är det otroligt enkelt, redigeraren behöver bara justera höjden – resten sköter automatiseringen.
Systemet är enkelt att använda, något som Konrad Cronsioe menar är en stor fördel framför allt för att utbilda nya redigerare.
– En av våra nya redigerare hade knappt någon redigerarvana alls, men efter bara en vecka kunde hon göra sidor helt på egen hand med hjälp av Page Composer i Roxen. Och därifrån har hon gått vidare till att göra mer avancerade saker och "piffa till" sidorna i InDesign, säger Konrad.
Framtiden för print
Att mediebranschen förändras fort är ett faktum och alla aktörer behöver kontinuerligt se över sina arbetssätt, inte minst om man jobbar med tryckta tidningar.
– Print har gått ner de senaste åren, det är ett faktum, men jag är trots allt övertygad om att den tryckta tidningen kommer att leva ett bra tag till. Den är fortfarande relevant och viktig för att bygga varumärke och driva intäkter. Däremot blir det allt viktigare att se över sina arbetssätt och affärsmodeller, det är inte ”business as usual” längre. För oss handlar effektiviseringen inte om att dra ner på personalen, utan om att göra mer och rätt saker med hjälp av samma medarbetare. Att lägga mer kärlek där det räknas helt enkelt, säger Konrad Cronsioe.