Håkan Helander

Fokusera på produktutveckling istället för digital transformation

partner insights

Being local is one of the key success factors for our partners, though their industry expertise is also relevant for an inter­national audience.

In the Partner Insights series we share their stories.

Det är intressant att Aftonbladet tappar digitala intäkter och fortfarande har större intäkter i print än digitalt. Aftonbladet är Sveriges, och kanske världens, mest framgångsrika digitala dagstidning. De når idag varannan vuxen svensk varje dag! Det är kanske tre gånger så många läsare som de hade för 15 år sedan och lika många som Facebook har idag och kan i det närmaste kallas totalräckvidd i Sverige. Ändå kan de inte få till en bättre digital affär! Hur ska då lokala dagstidningar som redan i print har haft total räckvidd i sitt område lyckas med en digital transformation? Det är helt enkelt omöjligt att hålla uppe omsättning och lönsamhet genom att gå från att ge ut en layoutad och anpassad produkt med en början och ett slut som läsaren ägnar ca 20-30 minuter per dag till en sajt eller en app med ett konstant flöde och i det närmaste oändligt innehåll som läsaren ägnar kanske 2 minuter per dag. Tidningar jämför ibland sin digitala resa med Netflix, men de har gjort en helt annan digital resa. Netflix har gått från att skicka ut DVD-skivor till att digitalt streama innehåll. De har under den resan inte på något sätt försämrat kundupplevelsen. Filmer och serier betraktas på samma (bättre) tv-skärmar som tidigare, men kunderna har samtidigt fått ett betydligt bättre urval, enklare hantering och ett lägre pris i förhållande till den tid de spenderar med produkten. 

Aftonbladet och vissa tidningar runt om i landet går trots allt ganska bra ekonomiskt. Det beror på att de tack vare den digitala utvecklingen har produkt-utvecklat sin verksamhet. De har idag nöjda papperstidningsläsare, vissa tycker att det fungerar bättre och är mer miljövänligt att läsa en e-tidning och en del föredrar sajter eller appar eller nyhetsbrev. De har helt enkelt fått kostnadstäckning för att driva en kvalitetsjournalistik genom ett differentierat produktutbud som är anpassat för olika kundgrupper. Slutsats - utnyttja den digitala utvecklingen i att leverera en bättre service och ett bättre produktutbud till dina kunder istället för att till varje pris genomföra en digital transformation.

https://www.linkedin.com/in/hakanhelander