En av USA:s tunga publicister väljer Roxen från Linköping

Matt Boggie, Chief Technology and Product Officer på the Philadelphia Inquirer.

The Philadelphia Inquirer, 801 Market St.

The Philadelphia Inquirer, en av USA:s mest prominenta morgontidningar, väljer Linköpingsbolaget Roxen för att utveckla papperstidningen: ”Vi fokuserar på en sak – och vi gör den så bra att den utmärker sig globalt”, säger Roxens VD Per Östlund.

The Philadelphia Inquirer har funnits sedan tidigt 1800-tal och har tagit hem 20 Pulitzer-priser. Nu går tidningen in i en ny fas med fokus på effektiv och kvalitativ printproduktion och väljer då Linköpingsbolaget Roxens lösning, Roxen Editorial Portal.

- Roxen kommer att hjälpa oss att skapa en bättre produkt på ett enklare och mer effektivt sätt, samtidigt som vi kan satsa på kreativ nyhetsredigering. Vår första prioritet var att hitta en leverantör med en tillförlitlig lösning som passar in i våra system och vår arbetsprocess. När vi utvärderade Roxen stod det klart att teamet har jobbat med en mängd olika publicister, de har en djup förståelse för komplexiteten i papperstidningsproduktion, och var också väldigt måna om att fortsätta utveckla produkten utifrån vår feedback, säger Matt Boggie, Chief Technology and Product Officer på the Philadelphia Inquirer.

Samarbete med Arc XP och Washington Post

Sedan snart fem år tillbaka samarbetar Roxen med Arc XP, en del av Washington Post, vars plattform används av mer än 1900 webbsajter över hela världen. The Philadelphia Inquirer är en av dem.

- Publicister som The Philadelphia Inquirer, som utgår ifrån en digital först-strategi, strävar efter att leverera produkter av mycket hög kvalitet på alla plattformar, inklusive papperstidning. Roxen är en exceptionell leverantör när det kommer till print, där printproduktionen är en helt sömlös del av produktionsprocessen tack vare integrationen med Arc XP, säger Matthew Monahan, VP of Product på Arc XP.

- Vi är ett litet företag, vilket är en styrka. Vi är helt fokuserade på att vara en perfekt leverantör när det kommer till tidningsproduktion – papperstidningen är fullständigt affärskritisk för många medieföretag världen över, säger Per Östlund.

”Ingen kund är för stor”

Roxen, som startades på 90-talet i Linköping av några av internets pionjärer, har sedan tidigare närmare ett hundratal titlar som använder sig av Roxen Editorial Portal, både i Skandinavien, Nordamerika och Sydamerika. Philadelphia Inquirer är bolagets största kund hittills, sett till både räckvidd, upplaga och antal anställda på redaktionen.

- Roxen kommer att göra det dagliga redigeringsarbetet betydligt enklare. Då mycket av tidningsproduktionen är relativt generisk, är effektivisering av arbetsprocessen en nyckelfaktor. Samtidigt gör den sömlösa integrationen med Adobe Indesign att vårt team kan skapa komplex layout och presentationer av riktigt hög visuell kvalitet utan att behöva gå runt den vanliga processen, säger Matt Boggie på The Philadelphia Inquirer.

- Philadelphia Inquirer är vår mest krävande kund hittills, men vi älskar krävande kunder. Vi är ett teknikföretag och vi löser problem, ju svårare desto bättre. Och att The Philadelphia Inquirer, efter en lång utvärderingsprocess valde Roxen som leverantör, visar att ingen kund är för stor för oss, säger Per Östlund.

Verktyget gör layouten

Med automatiserade mallar innebär Roxen Editorial Portal att redaktionen slipper kostsam handpåläggning samtidigt som man har fullständig kontroll över layout och kvalitet.

- Under lång tid har mediehusen trott att man inte behöver uppgradera sitt printsystem, papperstidningen är ju ändå borta snart. Men den teorin har grusats för längesen. Papperstidningen är fortfarande viktig av många skäl: för att vara relevanta, för att driva intäkter, för varumärket. På Roxen har vi investerat i modern teknologi för att flytta fram print, säger Per Östlund.

Om Roxen AB:

Utvecklingsbolaget Roxen AB grundades av några av internets pionjärer i Linköping i mitten av 90-talet. Sedan dess har Roxen utvecklat ett antal olika system och plattformar med fokus på content management och publicering med kunder i Skandinavien, Nordeuropa, Sydamerika och USA. Bolaget har huvudkontor i Linköping och ett 20-tal anställda.

Om The Philadelphia Inquirer:

Sedan 1829 har The Philadelphia Inquirer levererat nyhetsledande journalistik i Philadelphia-området. The Inquirer drivs non-profit av Lenfest Institute och når över 10 miljoner människor per månad. Tidningen har hittills vunnit 20 Pulitzer-priser. “In a free state, there should always be an inquirer asking on behalf of the people.” — John Norvell, Inquirer co-founder

Om Arc XP:

Arc XP är en branschledande och molnbaserad digital plattform, och en del av Washington Post. Plattformen används av mer än 1900 webbsajter världen över och når över 1,5 miljarder unika användare per månad.